×

Laparoskopi, kapalı ameliyat yöntemi olarak bilinen, karından önce kamera girişi sonra da yardımcı trokarların girişi ile yapılan bir yöntemdir.

Histeroskopi ise kadınlarda, vajinal yoldan uygulanabilen, rahim ağzından bir kamera girişi ile rahim içinin gözlendiği, polip, myom, septum gibi bozuklukların düzeltildiği kapalı ameliyat yöntemidir.

Tüplerdeki yapışıklıklarda, hydrosalpenks denilen tüplerin sosis gibi şiştiği, işlevini kaybettiği durumlarda laparoskopi ile tüplerin açılma veya alınma operasyonları (salpenjektomi) yapılabilir.

Çikolata kistleri veya farklı kistler de laparoskopik olarak alınarak, gebelik sağlanmaya çalışılmaktadır.

Histeroskopi ile de rahim içi yapışıklıklar (sineşi) açılabilir, septum rezeksiyonu (perdenin açılması) yapılabilir. Polip ve myomlar alınarak düzgün bir rahim içi, endometrium dokusu sağlanarak gebeliğin oluşumuna katkıda bulunmaya çalışılır.

Tekrarlayan düşükler veya tüp bebek başarısızlıklarında da, ultrasonografide hiç birşey tespit edilmese dahi herhangi bir durumu atlamamak için histeroskopi yapılmaktadır.

Laparoskopik Tüp Ligasyonu

Tüplerin bağlanması, aile planlaması yöntemi olarak, ailesini tamamlamış çiftlerde en uygun yöntemlerdendir.

Laparoskopik olarak, karından ameliyat geçirmemiş hanımlarda daha kolay olmak üzere tüpler bağlanabilir. Aynı gün veya ertesi gün taburcu edilebilir.

Over Kistlerinin Laparoskopik Tedavisi

Yumurtalık kistleri tespit edildiğinde hanımları çoğu zaman korkutmakta, nasıl tedavi olunacağı konusunda düşündürmektedir.

Kistim var diyerek başvuranların çoğunda basit kistler tespit edilmektedir ve kendiliğinden yok olmaktadırlar.

Cerrahi tedavi gerektiren kistler genellikle çukulata kistleri (endometrioma) , kötü huylu olduğundan şüphe edilen kistler, dermoid kistler gibi özelliği olan yumurtalık kistleridir.

Over kistleri hem açık hem kapalı yöntemler ile opere edilebilirler. Basit boyutu küçük, temiz huylu olduğu düşünülen kistlerde öncelikle laparoskopik cerrahi yapılabilir.

Histeroskopi Tanısal ve Tedavi Amaçlı

Histeroskopi, vajinal yol ile rahim ağzından bir kamera yardımıyla rahim içinin gözlendiği kapalı ameliyat yöntemidir.

Tekrarlayan düşüklerde, tekrarlayan tüp bebek (implantasyon) başarısızlıklarında histeroskopinin faydası büyüktür.

Ultrasonografide tespit edilemeyen, rahim içi yapışıklıklar, septum denilen rahim içi perdeler, rahim içi yer kaplayan polip veya myomların hem tanısı hem tedavisi histeroskopik operasyonlar ile yapılmaktadır.

Ameliyat süreleri kısa, genellikle günübirlik taburcu ile hastalarımız kolay bir şekilde problemlerinden kurtulmaktadırlar.

Laparoskopi Tanısal ve Tedavi Amaçlı

Kapalı ameliyat yöntemi olan laparoskopik cerrahi, kadın hastalıklarında da popüler bir yöntemdir.

Birçok ameliyat, hastalarımızın genel durumu, tedavi gereksinimleri ve istekleri doğrultusunda laparoskopik olarak yapılabilmektedir.

Laparoskopi hem tanı hem tedavi amaçlı olarak yapılabilir. Kısırlık araştırmasında tanı amaçlı olarak sık kullanılır. Tüplerdeki yapışıklıklar, mevcut hasarlar veya hydrosalpenks dediğimi durumlar bu şekilde hem tespit edilebilir hem de aynı anda tedavi edilebilir.

Over kistlerinin tedavisinde, myomların alınması (myomektomi), tüplerin bağlanması, rahim alınması, kanser ameliyatları, idrar kaçırma ameliyatları gibi birçok ameliyat uygunluk durumuna göre laparoskopik olarak yapılabilir.

X