×

Kürtaj (Tıbbi Müdahale)

1)   Kürtaj Hakkında Merak Edilen Sorular 

Kürtaj nedir, niye yapılır, ne kadar sürer, kürtajdan sonra tekrar gebe kalabilir miyim, kürtaj kısırlığa yol açar mı, adet düzensizliği yapar mı, kürtaj olursam adetten kesilir miyim , kürtaj olduğumu başkaları öğrenebilir mi , kürtaj olduğum muayene ile anlaşılır mı , kürtaj nerede yapılmalı, steril şartlar ne demek, kürtaj hastanede mi yapılmalı, kürtaj hangi yöntemle yapılmalı, kürtajı vakum yöntemiyle mi yapıyorsunuz, kürtaj yaparken kazıma oluyor mu, kürtaj kaç haftaya kadar yapılabilir, kürtaj yasal mı, kürtaj yasaklandı mı, kürtaj ne kadar sürer, kürtaj yaparken anestezi nasıl olmalı, kürtaj canlı mı yapılır, kürtaj sonrası neler yaşarım, kürtaj sonrası ağrı olur mu, kanama olur mu, kürtaj gerektiren durumlar, kürtaj ameliyat mı, kürtaj nasıl bir operasyon, evet kürtaj nedir ve kürtaj hakkında herşeyi anlatmadan önce sizlere kürtaj hakkında sorulabilecek neredeyse tüm soruları biz sorduk ve kürtaj hakkındaki tüm cevapları alabileceksiniz.

2)  Kürtaj Nedir  

Kürtaj, kısaca tıbbi tahliye yani istenmeyen gebeliklerin sonlandırılması amacıyla yapılan operasyona verilen isimdir. Kürtaj kelimesi, kazıma anlamına gelen küretaj kelimesinden gelir. Eskiden, vakum aspiratör aletleri olmadığı dönemlerde,bu işlem küret dediğimiz aletler ile yapıldığından dolayı, operasyonun ismi küretaj olarak geçmiş, ancak toplumumuzda kürtaj olarak adlandırılmıştır.

Ancak küretaj kelimesinden dolayı haklı olarak hastalarımızın ilk sorusu, hocam kazıma var mı ya da hangi yöntemle yapıyorsunuz olacaktır. Kürtaj işleminde uygulanan tek yöntem, rahim içine zarar vermeden, kibar bir şekilde operasyonu yapmamızı sağlayan vakum ve aspiratör yöntemidir . İşlem bittiğinde küret ile sadece parça kalıp kalmadığı kontrol edilebilir. Operasyon sonrası hasta uyanmadan da ultrasonografi ile kontrol yapılır ise işlemim eksiksiz ve komplikasyonsuz tamamlandığı da kontrol edilmiş olur.

Kürtaj operasyonu, istenmeyen gebeliklerin sonlandırılması amacıyla, genellikle kısa süreli sedasyon dediğimiz bir  genel anestezi şekli ile, hastalarımız uyutularak yapılır. İşlemlerin steril , hastane ortamında yapılması, kürtaj sonrası dönemde yaşanabilecek enfeksiyon gibi komplikasyonların önlenmesini sağlar. Kürtaj günü birlik, hata birkaç saatinizi alabilecek bir operasyondur. İşlem süresi sadece 5-10 dakikadır.

Kısa bir anestezi ile uyutulduğu için hastamız hemen uyanır, hafif bir kahvaltı sonrası, 1-2 saat içinde hastanedeki bütün işini bitirerek taburcu olur ve günlük hayatına kaldığı yerden devam edebilir.

Kürtaj Sonrası Neler Yaşanabilir veya Operasyondan Sonra İstirahat Gerekir mi ? 

Kürtaj olduğunuz günü adetinizin ilk günü olarak düşünebilirsiniz. Kürtajdan sonra birkaç gün adet tarzı kanama olabilir, hafif kasık ağrıları 1 hafta kadar sürebilir, ancak genellikle günlük hayatı etkileyecek veya rahatsız edecek şekilde ağrılar yaşanmaz. Rahim içi hassas bir organ olduğu için, kürtaj olduğunuz ilk ay kanama düzensizlikleri yaşayabilirsiniz.

Bu düzensizlikler kürtajdan sonra hiç kanama olmaması, kürtajdan sonra başlayan arara ara devam eden kanamalar şeklinde olabilir. Bu tür ara ve düzensiz kanamaların çoğu normaldir. Ağrı ve kanama durmuyor ise doktorunuza başvurmalısınız. Kontrol amaçlı bakılmalı içerde parça kalıp kalmadığı veya başka bir problemin varlığı tespit edilmelidir.

Kürtaj işlemi jinekologların en sık yaptığı ve komplikasyon oranı çok düşük bir operasyondur.

ilk Adetimi Ne Zaman Göreceğim ? 

Kürtaj sonrası ilk adet dönemi, operasyondan otuz ila kırk gün sonra normal bir adet gibi, bazı hanımlarda normalden biraz daha yoğun olarak geçebilir ve adet düzensizliği gibi bir şikayetiniz yok ise, bu dönemden sonra da adetler düzenli olarak devam eder.

Kürtajdan Sonra Hiç Adet Görmedim, Ne Yapabilirim ?

Kürtajdan sonra hiçbir problem olmasa da adet gecikmesi veya bir ay atlama olabilir, ancak bu atlamada da doktorunuza haber vermelisiniz. Kürtaj sonrası uzun süre adet görmeme ve ya kürtajdan sonra hiç adet görmeme, hassas olan rahim zarında bir yapışıklık olabileceğini, bizim ashermann sendromu dediğimiz problemin yaşandığını gösterebilir.

Bu durumlarda doktorunuza başvurmalısınız. Bu sık yaşanan bir problem değildir ancak kürtaj sonrası bir enfeksiyon geçirildiyse veya rahim zarı dediğimiz endometrium tabakası hasar gördüyse yaşanabilir, histeroskopi operasyonu ile bu yapışıklıklar açılabilir.

3) Kürtaj Fiyatları

Kürtaj fiyatları nasıl hesaplanır , nedir, ne kadardır, kürtaj pahalı bir operasyon mudur ?

Doğal olarak bu operasyonu yaptıracak kişiler ve yakınlarının araştırdığı konuların belki de başında kürtaj fiyatları gelebilir.

Kürtaj fiyatları neye göre değişir ?

Kürtaj fiyatları öncelikle hekimin ve operasyonun yapılacağı yerin kalitesine göre değişmektedir. Biz kliniğimizde kürtaj operasyonu öncesi her hastamızı değerlendirip, ultrasonografi ile kendimiz bakıp bu planlamayı yapıyoruz. Uygulama için seçilecek hastaneyi de hastalarımızın bütçesine göre beraber seçip karar veriyoruz.Operasyon için hastamızla beraber tercih ettiğimiz hastanede işlemi gerçekleştirip bir hafta sonra da tekrar kliniğimizde kontrolünü sağlıyoruz.

Kürtaj

Kürtaj, tıbbi tahliye, gebeliğin sonlandırılması amacıyla yapılan cerrahi bir operasyondur. Jinekologlar olarak en sık yaptığımız cerrahi küçük müdahalelerdir.

Bebek aldırmak, çocuk aldırmak, istenmeyen gebeliklerin sonlandırılması, tıbbi tahliye, kürtaj işlemi için verilen adlardır.

Kürtaj denilince tabii ki hanımlar bazen çekinmekte ve korkmaktadırlar. Ancak kısa sürede, dikkatli bir şekilde yapıldığı taktir de sorunsuz olarak gerçekleşen, gün içinde günlük hayata dönülebilen müdahalelerdir.

Ülkemizde yasal sınır 10. Gebelik haftasına kadar olarak belirlenmiştir ve bu sınırlar içerisinde kürtaj işlemi yapılmaktadır.

Kısa süreli anestezi ile uyutularak yapılır. İşlem süresi yaklaşık 10 dakikadır. Operasyondan 1-2 saat sonra genellikle hiçbir sıkıntı yaşamadan taburcu işlemi yapılabilir. Yaşanabilecek durumlar adet dönemi benzeri bulgulardır. Adet sancısı ve adet tarzı kanama en sık görülen belirtilerdir. Kasık ağrıları bazen gittikçe hafifleyerek 1 hafta ara ara hissedilebilir. Adet düzensizlikleri ilk ay içinde görülebilse de, bir sonraki adet ile düzen normale dönecektir.

Kürtaj işleminde sonra beklenen adet 30-40 gün sonra gerçekleşir. Rahim içi gelişebilecek bir enfeksiyondan korunmak için önleyici bir antibiotik tedavisi verilir. Kan uyuşmazlığı olan çiftlerde, uyuşmazlık için anti D uyuşmazlık iğnesi yapılır.

Kürtajdan sonra hemen tekrar gebe kalınabilir, bu yüzden gebelik istenmiyor ise korunma yöntemleri uygulanmalıdır.

Kürtaj bir kısırlık sebebi değildir. Birçok kez müdahale geçirmiş hanımlar tekrar gebe kalabilir, çocuk sahibi olmak istediklerinde bunu sağlayabilirler.

Halk arasındaki yanlış bilinen ve hanımların çekinmesine sebep olan yanlış bir bilgi de ilk gebeliğin kürtaj ile sonlandırılmasından sonra tekrar gebe kalınamayacağıdır. Böyle bir durum da söz konusu değildir. Başka bir problem olmadığı taktir de istendiği zaman tekrar gebe kalınabilir.

Tıbbi Sebeplerle Kürtaj Uygulamaları

Kürtaj her ne kadar istenmeyen gebeliklerin tahliyesi olarak bilinse de, işlem olarak farklı amaçlarla veya farklı sebeplerle de yapılabilen bir cerrahi yöntemdir.

Bozuk gebeliklerin sonlandırılması, düşük sonrası kalan parçaların temizlenmesi, rahim zarı kalınlıkları-düzensiz ve aşırı vajinal kanamalarda, menopoz dönemi kanamalarında tedavi, tanı ve biopsi amacıyla uygulanmaktadır.

Rahim zarı (endometrium) hastalıklarının tanısı, hiperplaziler, endometrium (rahim) kanseri tanısı bu yöntemle konulmakta, elde edilen patoloji sonucuna göre tedavi planlanmaktadır.

Rahim ağzında ipi gözükmeyen spiraller de yine bu yöntem ile çıkartılabilir.

Kürtaj Bir Korunma Yöntemi Değildir

Her ne kadar kürtaj sonrası tekrar gebe kalınabilir desek, kürtaj kısırlık sebebi değildir desek de bu operasyon bir korunma yöntemi değildir.

Fazla sayıda kürtaj işlemi geçiren hanımlarda, rahim içinde yapışıklar, enfeksiyon riski, adet düzensizlikleri yaşanabilir.

Bu yüzden çocuk isteği olmayan hanımların mevcut korunma yöntemlerinden kendilerine uygun olanı seçmelerinin daha sağlıklı olacağını belirtmek isterim.

Korunma Yöntemleri

Gebelik planı olmayan çiftlerin, istenmeyen durumlar yaşamamaları için geliştirilmiş birçok gebelikten korunma yöntemleri mevcuttur.

Bu yöntemler hormonal veya hormonal olmayan korunma yöntemleri veya cerrahi yöntemler olarak gruplandırılabilirler.

Doğum kontrol hapları, aylık-3 aylık iğneler, deri altı implantları, hormonlu spiraller, rahim ağzı halkaları bilinen hormon kullanarak geliştirilmiş doğum kontrol yöntemleridir.

Prezervatif, bakırlı rahim içi araçlar, rahim ağzı diyafram uygulamaları, açık veya kapalı ameliyatlarla tüplerin bağlanması, erkeklerde vazektomi ameliyatları da hormon kullanılmayan ve cerrahi yöntemlerdir.

Cerrahi yöntemler ailesini tamamlamış çiftlere önerilebilecek ve uygulanabilecek prosedürlerdir.

En sık kullanılan korunma yöntemleri, herhangi bir tıbbi engel yok ise doğum kontrol hapları, prezervatif (kondom), aylık iğneler ve bakırlı rahim içi araçlar (spiral) dır.

Korunma yöntemlerinin de kısırlığa sebep olduğu konusunda yanlış bilgiler mevcuttur. Cerrahi yöntemler hariç, hiçbir uygulama kalıcı bir şekilde kısırlığa sebep olamaz.

Doğum kontrol hapları bırakıldıkları andan itibaren, yumurtlama olacağı için gebe kalınabilir. Rahim içi araçlar çıkarıldıktan hemen sonra tekrar gebelik yaşanabilir.

GİZLİLİK TAAHHÜTNAMESİ

Muayenehaneye başvuru nedeniniz ve size ait kaydedilen tüm bilgiler, sizin yasal haklarınız kapsamında (T.C. Sağlı Bakanlığı Hasta Hakları Yönetmeliği RG 01.08.1998 23420) tümüyle gizli tutulacaktır. Hastalarımız hakkında gizliliğimiz esastır.

X