×

Jinekolojik kanser taraması, kadın üreme sistemi organlarında gelişebilecek kanserleri erken teşhis etmeyi amaçlayan bir tarama programını ifade eder. Bu tarama, genellikle rahim ağzı, rahim, yumurtalıklar, vajina ve vulva gibi organlarda meydana gelebilecek kanserleri erken evrede tespit ederek tedavi şansını artırmayı hedefler. Bu taramayı öncelikle jinekolojik muayene ve  ultrasonografi, ek olarak bazı tarama ve görüntüleme testleriyle yapabiliriz. 

İşte bazı yaygın jinekolojik kanser tarama yöntemleri:

1. **Pap Smear (Pap Smear Testi):** Rahim ağzı kanseri taramasında kullanılan bir yöntemdir. Doktorunuz,rahim ağzından  bir örnek alarak hücreleri inceleyerek anormal hücre değişikliklerini tespit eder.

2. **HPV Testi:** İnsan papillomavirüs (HPV) rahim ağzı kanserinin önemli bir nedenidir. HPV testi, virüsün varlığını veya yokluğunu belirlemek için kullanılır. Bazen smear testi temiz olduğu durumlarda da HPV testi pozitif çıkabilir, ona göre de hastalarımıza kolposkopi, biyopsi gibi tanı testlerini uygulayabiliriz. 

3. **Meme Muayenesi:** Meme kanseri taramasında önemli bir adımdır. Kadınlar kendi kendine meme muayenesi yapabilir veya doktorları tarafından düzenli olarak muayene edilebilir.

4. **Meme Mamografisi:** 40 yaş ve üstü kadınlara önerilen bir tarama yöntemidir. X-ışını kullanılarak meme dokusunun görüntülenmesini sağlar ve erken evre meme kanseri tespitine yardımcı olabilir.

5. **Yumurtalık Kanseri Taraması:** Yıllık rutin jinekolojik kontrolünüzde ultrasonografi ile bir kist varlığı ve özelliğini tespit edebiliriz.  Yumurtalık kanseri taramasında transvajinal ultrasonografi ve CA-125 testi kullanılabilir.

6. **Endometrial Biyopsi:** Rahim iç tabakasındaki hücrelerin incelenmesine dayanan bir yöntemdir. Endometrial biyopsi, rahim iç zarındaki anormal hücre değişikliklerini saptamak amacıyla yapılır. Endometrial biyopsi işlemini tarama amacıyla her kadına uygulamak gerekmez, ancak yaşa ve reprodüktif döneme göre endometrium yani rahim zarı kalınlığının uyumsuz , düzensiz veya haddinden fazla kalın olduğu hanımlarda yapılmalıdır. 

Bu bilgilerin ışığında her zaman dediğim gibi yılda bir kez jinekolojik muayene olmayı ve smera aldırmayı aksatmayınız.

 

X