Tüp bebek tedavisinde amacımız,normal şartlarda bir kadın ayda bir tane yumurtlama gerçekleştirirken , tedavi ile optimum sayıda yani yeterli sayıda ve kaliteli yumurta elde etmektir.
Tüp bebek tedavisinde kişiye özel tedavi cümlesinin kullanılmasının sebebi herkese aynı ilaçların aynı dozlarda verilmesi değil, herkese ihtiyacına göre ihtiyacı olan ilaç seçimi ve ihtiyacı olan dozların verilmesidir.
İlaç seçimi yumurta sayısı, anne adayının yaşı, kilosu, daha önce yapılmış olan tedaviler varsa onlar da değerlendirilerek yapılmalıdır. Yumurta sayısı az olan Anne adaylarında düşük doz hormonal ilaçlar ( fsh+Lh kombinasyonu, hmg) veya klomifen, letrozol içeren tabletlerin kullanımı uygun olabilir. Yumurta sayısı daha fazla olan anne adaylarında özellikle Fsh içeren hormonal iğneleri kullanımı daha uygundur. Zayıf bir anne adayında daha düşük dozlar tercih edilirken kilolu hanımlarda yumurtaların büyümesi için ihtiyacımı olan dozlar yükselmektedir.
Özellikle yumurtaların senkronize şekilde büyümelerini sağlamak için, antagonist dediğimiz yine göbekten uygulanan hormonal iğnelerimiz her tedavide kullandığımız ilaçlardandır.
Yumurta çatlatmak yani ovülasyonu sağlamak için hcg ( human coryonic gonadotrıpin ) en sık kullandığımız hormon ilacıdır ancak polikistik overli hanımlarda ohss sendromunu önlemek için Agonist dediğimiz farklı hormon ilaçlarını kullanmaktayızdayız.
Tüp bebek tedavisinde progesteron hormonu farklı yollarla embriyonun tutulması için destek tedavisi olarak transferden sonra verilmektedir.
Donmuş embriyo transferinde östrojen hormonu tedaviye katılır, özellikle tedavinin başından sonuna kadar endometriumun hazırlanması için fayda sağlar.
Tüp bebek tedavisinde kan sulandırıcıların yeri nedir? Tüp bebek yapılan neredeyse her hastamızda ağızdan aspirin veya karından kan sulandırıcı iğneleri kullanıyoruz. Bu tedaviler endometrium hazırlığında, implantasyonda fayda sağlarken, kanama pıhtılaşma genlerindeki mutasyonlardan dolayı tekrarlayan düşüklerin veya tekrarlayan tüp bebek başarısızlıklarınıda önüne geçmektedir.
Tüp bebekte destek vitamin kullanımları özellikle son dönemde bir çok antioksidan maddenin ilaç olarak verilebilmesinin sağlanmasıyla önem kazanmıştır. Bu konuda da kişiye özel seçimler yapılmalı, klasik bir tedavi de sadece folik asit, demir yeterli olabilecek iken, yumurtalık rezervi düşük olan anne adaylarında, sperm kalitesi düşük olan baba adaylarında antioksidan maddeleri de içeren multivitamin kullanımları faydalı olacaktır.
Glutatyon üzerinde en çok durulan antioksidan maddelerden biridir. Melatonin, astaksantin, karnitin, arginin , D vitamini yumurta sayısına ve kalitesine etki eden maddelerden bazılarıdır.
Düşük over rezervli kadınlarda tedavi öncesi dhea hormonu içeren tabletlerle beraber bu antioksidan, multivitamin takviyeler kullanılabilir.