×

Tüp Bebek Nasıl Yapılıyor, Aşamaları Nelerdir

Tüp bebekte ilk basamak her zaman söylediğim gibi anne baba adayları ile tanışıp kaynaşma aşamasıdır. Öncelikle bireylerin birbirine ısınması ve pozitif motivasyonun sağlanması çok önemli.

Bazı çiftlerimiz bizim takibimizde üreme sağlığı açısından ilerlerken sıra tüp bebek tedavisine gelir , bazen de farklı yerlerde takip olan çiftlerde sıra tüp bebek tedavisine geldiğinde veya başarısız denemeler sonrası tanışırız. Bu yüzden ilk karşılaştığımız çiftlerle detaylı bir görüşme, yapılan tüm tetkiklerin hem erkek hem kadın faktörün değerlendirilmesi, eksik kalmış tetkiklerin tamamlanması ve ona göre yolun çizilmesi gerekir.

Peki tüp bebek nasıl yapılıyor ?  Herkese aynı yollar , aynı ilaçlar , aynı tetkikler , aynı prosedürler mi uygulanıyor ?  Yoksa gerçekten kişiye özel yöntemler var mı ?

Klasik bir tüp bebek tedavisi adetin ilk günlerinde jinekolojik ultrasonografi yapılarak, anne adayının yumurtalık rezervine göre seçilen ilaçlar, ona uygun ilaç dozları ile başlanır. Her kadının yumurtalık rezervi ve ilaçlara vereceği yanıt birbirinden farklı olacağı  için belli aralıklarla yumurtaların gelişimi takip edilir. Yaklaşık 10-12 günlük bir takibin sonrasında 17-20 mm. arasına gelen yumuta adaylarından yumurta toplayabilmek  için, hcg-ovülasyon iğnesi yapılır ve 35-36 saat sonrasında genel anestezi ile uyutularak yumurtalar toplanır ( yumurta toplama- opu işlemi ). Aynı gün baba adaylarından sperm alınır ve labratuarda mikroenjeksiyon (İCSİ) yöntemi ile embriyoloğumuz tarafından her bir yumurtaya bir adet sperm enjeksiyonu yapılır. Ertesi gün döllenme olup olmadığı ve döllenen embriyo sayısı belli olur. Embriyoların gelişimi takip edilir , embriyo sayısına ve kalitelerine göre embriyo transferi planlanır. Tedaviye başlandıktan sonra her şey yolunda gidip taze  transfer yapılabilecek ise tedavi süresi yaklaşık 19 gündür .

Az yumurtalı hanımlarda havuz yöntemi ile embriyo biriktirecek isek, polikistik overli hanımlarda ohss olmasın ve rahim dinlendirilsin mantığıyla, yumurta toplamadan önce progesteron hormonu 1,5 un üzerinde olanlarda tutunma şansı azaldığı için tüm embriyolar dondurulur. Bu anne adaylarımızda transfer birkaç ay sonra yapılır.  

Biz kliniğimizde gebelik testini transferden 12 gün sonra yapılmasını öneriyoruz.  

X