* Jinekolojik Muayene
Kadın hastalıkları , kadın sağlığında tespit edilebilecek birçok problem erken taramalar ve erken tanı ile önlenebilir. Bu yüzden jinekolojik muayene olmak için bir şikayet olmasını beklemeden yılda bir kez, jinekolojik muayene, ultrasonografi ve smear taraması yapılmalıdır. Kırk yaş ve üzerinde bu taramalara yılda bir kez meme ultrasonografi ve iki yılda bir mamografi de eklenmektedir.
Smear testi ile rahim ağzı hastalıkları, HPV virüsü varlığı ve etkileri değerlendirilirken , ultrasonografi ile yumurtalık kistleri, miyomlar, yumurtalık rezervi, polikistik over, çikolata kistleri ve daha bir çok şey erken dönemlerde tespit edilip, önlemler alınır, tedaviler planlanabilir.
* Jinekolojik Muayene sonrası kanama
Jinekolojik muayene sonrası kanamam oldu diyen arkadaşlarınız olmuştur veya kendi başınıza da gelmiş olabilir. Genellikle muayene sonrası veya smear sonrası kanama rahim ağzında yarası olan, yani servikal erozyon olan hanımlarda görülür. İlişki sonrası kanama , muayene veya smear alındıktan sonra kanama rahim ağzındaki yaraya temas ettikten sonra gerçekleşiyor . Smear sonucu temiz ise yara alanı küçükse müdahaleye gerek olmayabilir, büyük yaralarda, ağrılı ve kanamalı ilişki tarifi olan hanımlarda, koterizasyon – yara yakma veya kriyoterapi – yara dondurma işlemleri yapılabilir.
* Jinekolojik Muayene ağrılı mıdır
Sevgili hanımların muayeneden kaçmalarının baş sebebi, acaba muayene ağrılı mı , smear alırken ağrı oluyor mu ? Değil mi, şimdi aranızda bunu okuyanlar evet ondan gelmiyorum diyorsunuz J Halbuki Jinekolojik muayene , ultrasonografi , smear gerçekten nazik bir şekilde yapıldığında kesinlikle sizleri rahatsız etmez, ağrı-acı vermez. Muayeneyi ertelemek için gerçekten bir sebep değildir. Bütün muayene zaten birkaç dakika içerisinde olup biterken çoğu hastamız muayene olduğunu bile anlamadan taraması yapılmış oluyor.