×

Tüp Bebek Tedavisinde Psikolojik Destek

Ülkemizde çocuk sahibi olmak, çekirdek aileyi tamamlamak, evlilik hayatının ayrılmaz bir parçası gibidir.

Çocuk isteği ile, evli çiftlerin yuvalarını tamamlamaları, mutluluklarını perçinlemeleri anlamına gelmektedir.

Bazen çiftlerimiz kendileri acele etmekte, bazen de aile ve çevre baskısı sebebiyle yeterince beklemeden, çiftlerimiz bizde kısırlık problemi var diyerek başvurmaktadırlar. Bir yıldan önce başvuran çiftlerde genellikle bir problem saptanmamakta, ancak bu acelecilik, gereksiz yere genç çiftleri sıkıntıya sokmaktadır.

Bir yılı aşmış korunmasız ilişkiye rağmen, gebe kalamama durumunda araştırmalara başlamaktayız. Herhangi bir sebep saptanır ise önce çözüme yönelik tedaviler, sebepsiz bir gebe kalamama (açıklanamayan infertilite) durumu söz konusu ise değerlendirme sonucuna ve gebe kalamama süresine göre aşılama veya tüp bebek tedavisi yapılabilir.

İnfertilite, yani kısırlık tanısı bazı tanı yöntemleri ile hem anne hem baba adayları incelenerek konmaktadır. Bu süreç ilgilenen hekim veya ekip tarafından doğru ve nazik yönetildiği sürece çiftler üzerinde baskı ve sıkıntı olmayacaktır.

Tabii ki çocuk isteği çok fazla olan, aile ve çevre baskısı gören çiftlerde, ister istemez anksiete-sıkıntılı durumlar yaşanabilir. Ben takip ettiğim ve tüp bebek tedavisi programına aldığım çiftlerimle birebir ilgilenerek hem tetkik hem de tedavi süreçlerinin her aşamasını beraber gerçekleştirmekteyim. Bu davranış çocuk isteyen çiftlere cesaret vermekte ve ailemizle bir ekip olduğumuzu hissettiğimiz zaman, hem çiftimizin hem bizim başarı şansımızı yükseltmektedir.

İnfertilite (kısırlık) bir kişinin değil çiftin problemidir. Bu yüzden tedavi öncesi dönemlerde de tedavi sırasında da anne-baba adaylarımızın birbirlerini suçlamadan, kabahat bulmadan, birbirlerine destek olarak bu yola çıkıp, devam etmeleri her zaman kendi yararlarına olacaktır.

Tedavi süresince, kadın hastalıkları, doğum ve tüp bebek uzmanı olarak gereken psikolojik desteği vermekle birlikte, gereken durumlarda da uzman psikologlarımızdan yardım almaktayız.

Tüp bebek tedavisi, gebe kalabilmek için elimizdeki en önemli ve en kuvvetli tıbbi yöntemdir. Ancak hiçbir zaman her deneme yüzde yüz başarılı olmayacaktır. Psikolojik boyut burada devreye girer, olası negatif sonuçlara hazırlıklı olunmalı, tüp bebek tedavisinde başarıya giden yolun hiçbir zaman pes etmemek olduğu unutulmamalıdır. Sağlık koşulları, maddi, manevi olarak çiftlerin kendilerini hazır hissettikleri sürece bu tedavileri tekrar deneyebilecekleri bilinmelidir.

Tüp bebek tedavisine karar veren çiftlerimiz ile hekim olarak bir ekip, bir takım kurarak, her zaman en yüksek başarı yüzdesini hedefleyerek, pozitif düşünerek, pozitif sonuçlar almak için çalışmaya devam edeciğim.

Pozitif düşünce yapısını sizlere de kazandırarak, hem tedavi sürecinizin uyumlu geçmesini, canlı doğum oranlarının artmasını sağlamaktayız. Böylece stres, depresyon, çiftler arası kaygı-çatışmalar gibi gereksiz sıkıntılardan kurtulacak, daha iyi bir iletişim ile, yaşam kalitenizi de bozmadan sağlıklı, mutlu, huzurlu bir tedavi dönemi sonrası arzuladığınız gebelik sürecine başlayabileceksiniz.

#isteyenherkesbebeksahibiolsun

#sağlıkmutluluktur

#drfiliptashan

X