×

Histeroskopi, bir kadının rahim içini incelemek veya belirli rahim problemlerini tedavi etmek için kullanılan bir tıbbi prosedürdür. Bu işlem sırasında, ince bir histeroskop adı verilen ışıklı bir tüp, rahim ağzından geçirilir ve rahim içini görmek için kullanılır. Histeroskop, bir kamera ve ışık kaynağı içerir, böylece ameliyatı yapan hekim, bir ekranda görüntüleri gözlemleyebilir.

Histeroskopi şu amaçlarla kullanılabilir:

1. **Diyagnostik Histeroskopi:** Rahim içindeki anormal durumları veya sorunları belirlemek için kullanılır. Bu durumlar arasında polipler, fibroidler yani miyomlar, perde-septum, rahim içi yapısındaki anormallikler ve diğer rahim içi problemler bulunabilir.

2. **Operatif Histeroskopi:** Rahim içindeki problemleri tedavi etmek amacıyla kullanılır. Örneğin, polip veya fibroid gibi büyümelerin cerrahi olarak çıkarılmasını veya rahim içi yapısının düzeltilmesini, perdelerin açılmasını, yapışıklıkların açılmasını içerebilir.

Histeroskopi genellikle şu adımları içerir:

1. **Anestezi ** Prosedür sırasında ağrıyı en aza indirmek için hastaya genellikle hafif sedasyon uygulanabilir.

2. **Rahim Ağzının Genişletilmesi:** Rahim ağzı genellikle bir dilatatör veya ilaçlar kullanılarak genişletilir.

3. **Histeroskopun Yerleştirilmesi:** Rahim ağzından geçirilen histeroskop, rahim içini incelemek veya tedavi etmek için kullanılır.

4. **Gözlem veya Tedavi:** Histeroskop aracılığıyla rahim içindeki problemler gözlemlenir veya tedavi edilir. Tedavi, küçük cerrahi aletlerin veya lazerin histeroskop üzerinden geçirilmesini içerebilir.

5. **Prosedürün Sonlandırılması:** Prosedür tamamlandığında, histeroskop çıkarılır ve hastanın dinlenmesine izin verilir.

Histeroskopi, invaziv olmayan bir rahim içi inceleme ve tedavi seçeneği olarak kabul edilir ve genellikle hastanın iyileşme süreci daha kısa sürelidir. Ancak, her hasta durumu farklı olduğu için, prosedür öncesinde, her ameliyatta olduğu gibi gereken incelemeler , tetkikler yapılmalıdır. 

Günübirlik ameliyat , one day surgery olarak değerlendirdiğimiz histeroskopi ameliyatını sabah yaptığımızda hastamız öğlende taburcu olabilir, gün içinde yapılan ameliyatlar da 3-4 saat sonra taburcu edilebilir, günlük yaşama kalındığı yerden devam edilir. 
Histeroksopi operasyonları sonrasında birkaç gün adet tarzı kanamalar devam edebilirken, rahatsızlık vermeyecek şekilde kasık bölgelerinde hafif ağrılar da birkaç gün sürebilir. 

X