×

HPV ve Genital Siğiller

HPV (human papilloma virüs) cinsel yolla bulaşan bir virüstür. HPV virüsünün birçok tipi bulunmaktadır. Bu virüs tipleri kadınlarda başlıca 2 şekilde etki gösterirler.

En sık görülme şekli olarak dış genital bölgede görülen genital siğillere yol açarlar.

HPV Virüslerinin diğer etki şekli ise genital bölge epiteline yerleşerek bazı genital kanser türlerine sebep olmalarıdır. En sık görülen kanser tipi de rahim ağzı kanseri olan servikal kanserdir.

Siğil ve kanser yapan Hpv virüs tipleri birbirinden farklıdır. Genital siğili olan kadınlarda rahim ağzı kanseri de olacak diye bir durum söz konusu değildir. Sadece bir tipi vücuda girdiyse diğerlerinin de bulaşması daha kolay olur.

Genital siğiller genellikle koterizayon dediğimiz yakma işlemi ile temizlenirler. İşlem sonrası nüksü engelleyici kremler kullanılabilir, bu şekilde yakın dönemde tekrarlamaları engellenmeye çalışılır.

Genital siğil hikayesi olan hanımlarda daha sık ve titiz olarak smear takiplerini, rahim ağzının sağlığını kontrol etmek için önermekteyim.

HPV Tarama ve Tiplemesi

HPV virüsü, human papilloma virüs cinsel yolla bulaşabilen, birçok tipleri olup, vajina,vulva ve rahim ağzında farklı hastalıklara yol açabilen bir virüstür.

En sık bilinen HPV virüs enfeksiyonları, genital bölge siğilleridir. Hem erkeklerde, hem kadınlarda siğiller genital bölgelerde meydana gelebilir. Bilinen en sık siğil (genital condilom) yapan HPV tipleri, Tip 6 ve 11 dir.

Genital siğiller virüs bulaştıktan uzun süre sonra meydana çıkabilirler.Bu yüzden genellikle ne zaman bulaştığı bilinemeyebilir.

Genital siğillerin tedavisi, koterizasyon (yakma), dondurma ve medikal yöntemlerle (kremler, ilaçlar) ile yapılabilir. Nüksü engellemek için de bazı idame tedavileri verilebilir.

HPV enfeksiyonlarından korkulmasının sebebi rahim ağzı kanserine yol açan tiplerinin bulunmasıdır. Bu yüzden her sene şikayeti olmayan hanımların muayene olup, smear aldırmalarını önermekteyim. Çünkü belirti vermeyen ancak rahim ağzına bulaşmış olan HPV virüs enfeksiyonları, smear ile erkenden tespit edilebilirler.

Smear ile hem HPV varlığı, hem de rahim ağzına verdiği hasarın düzeyi tespit edilebilir. Smear sonucunda ascus, cin 1, cin 2, cin 3 tespit edilen hanımlarda muhakkak HPV izi mevcuttur.

Hpv virüs enfeksiyonu saptanırsa tiplemesi de yapılarak, rahim ağzı kanseri riski değerlendirilebilir.

En sık rahim ağzı kanseri yapan HPV tipleri, tip 16-18 dir.

Bulaşma riski yüksek olan hanımlar, korunması ilişkiye girenler ve multipartner olanlardır. Ortak eşyalardan bulaşma riski çok azdır.

Hpv virüs aşıları, enfeksiyon bulaşmamış hanımlarda yapılmasını önerdiğim koruyucu bir sağlık hizmetidir.

Virüs bulaştıktan sonra, bir hastalığa sebep olduysa, meydana gelen probleme göre tedavi uygulanır.

Rahim ağzı hastalıklarında biopsi, konizasyon, leep işlemleri ile alınan parçalar patolojiye gönderilerek hastalığın boyutu tespit edilir. Cerrahi sınırların temiz olduğu vakalarda smear takipleri yapılır.

İleri yaş ve ciddi hastalıklarda rahimin alınması söz konusu olabilir.

HPV enfeksiyonları genellikle hanımlarda endişe yaratmakla birlikte, sıkı takipler, periodik smear takipleri ile sorunsuz ve hastalıksız bir hayat geçirilecektir.

X