Düzenli Jinekolojik Muayene
Kadın sağlığında hem koruyucu sağlık hizmeti olarak hem de birçok kadın hastalıklarının erken tanısı, böylece erken tedavileri için düzenli jinekolojik muayene çok önemlidir.
Her yıl yapılacak düzenli bir jinekolojik muayene ile , smear taraması yapılarak rahim ağzı hastalıkları taranır, jinekolojik ultrasonografi ile yumurtalık kistleri ve kitleleri, rahim içi zarı-endometrium kalınlığı yani rahim hastalıkları, miyomların varlığı veya mevcut olanların büyümeleri takip edilebilir.
Kırk yaş üzeri muhakkak yılda bir kez meme ultrasonografi, iki yılda bir de mamografi taramaları önerilir. Ailede meme hastalığı olan hanımlarda ise genç yaşlardan itibaren meme ultrasonografi ile tarama yapılmalıdır.
Smear Tarama Testi
Smear testi ( pap smear ) , jinekolojik muayenenin bir parçası olarak hem bir tarama testidir, hem de rahim ağzı hastalıklarının erken tanısını sağlayarak birçok kadının hayatını kurtarır.
Smear testi ile rahim ağzında hücresel bir bozukluk şüphesi var ise bunu görebiliriz, hpv virüsü etkisi var ise bunu da tespit ederek ileri tetkik gerekip gerekmediğine karar verebiliriz.
Smear testinde HPV bulguları olan hanımlarda Hpv tarama ve tipleme testleri yapılabilir, hücresel problem olan hanımlarda da hücresel bozukluğun derecesine göre önce takip veya kolposkopi, gereğinde biyopsi işlemleri uygulanarak rahim ağzı hastalıklarının tanısı sağlanır ve tedavisi planlanır.
Smear testinde alabileceğimiz patolojik sonuçlardan bazılarının isimlerini paylaşmak gerekirse ASCUS, ASC-H , AGUS , CİN 1, CİN 2, CİN 3, in situ karsinom , hafiften ileri derecelere doğru kısa bir sıralama yapabiliriz.
HPV tarama ve önemi , HPV aşısı
HPV virüsleri cinsel yolla bulaşan, erkeklerde ve kadınlarda hem genital bölgeyi hem de orofarenks bölgelerini tutarak hücresel bozukluklar yaparak bu dokularda genital siğiller, kanser öncülü doku bozuklukları ve bu bölgelerin kanser hastalıklarına yol açabilirler.
Bizler HPV virüsünün en sık etkilerini genital bölgede erkek ve kadınlarda genital siğiller olarak görmekteyiz. Ancak daha önemli olan rahim ağzında hastalık yapan yüksek riskli hpv virüsü tipleridir. 200 :den fazla hpv virüsü tipi olup , genellikle en sık 49 tanesini değerlendirip, düşük ve yüksek riskli tiplere göre kadınlarda takip ve tedavi yöntemlerini belirliyoruz.
Örnek olarak yüksek riskli hpv tipi olan hanımlarda , smear testi temiz dahi gelse kolposkopi yaparak rahim ağzında hasarlı alanlar tespit edip tanı ve tedavi sağlanabilir. Aynı şekilde hpv + , smear testinde hafif hücresel bozukluk tespit edilen hanımlarda da kolposkopi temiz ise, hiçbir müdahale etmeden, medikal tedaviler ile takip yapılabilir.
Hpv virüsleri bağışıklık sisteminin kuvvetlenmesine yardımcı olarak ağızdan vereceğimiz antioksidan ve ahcc takviyeleri, vajinal yoldan kullanabileceğimiz ilaçlar ve yine bağışıklık için serum olarak glutatyon ve yüksek doz C vitamini takviyeleri ile vücuttan atılabilirler.