Histeroskopi nedir
Kadın hastalıklarında histeroskopinin yeri Histeroskopi ne işe yarar
Histeroskopi, vajinal yoldan yapılan, rahim ağzından geçip, rahim içini kamera ile gözlemlediğimiz ve bu gözlem sırasında bir problem var ise tedavisini de cerrahi olarak yapabildiğimiz kapalı ameliyat yöntemidir.
Histeroskopi çoğunlukla infertilitede, çocuk sahibi olamayan veya tekrarlayan düşükleri olan hanımefendilerde uygulanmakla beraber, genç ve orta yaşlı hanımlarda kanama düzensizliklerinin tedavisinde de kullanılmaktadır.
Histeroskopi ile rahim içindeki polipler, miyomlar kolaylıkla alınabilir. rahim içinde septum dediğimiz perdeler kesilip rahim içi normal genişliğine kavuşturulur.
Rahim içinde adhezyon dediğimiz yapışıklar var ise T şeklinde dar bir rahim şekli mevcut ise yine bu düzeltmeleri histeroskopi ile rahim içine girip yapışıklıkları açıp, T şeklindeki rahimlerde de alanı genişleterek fetusun yerleşeceği bir alan açabiliriz.
Tekrarlayan tüp bebek başarısızlıklarında, rahim içi ultrasonografide normal bile gözükse tanısal amaçlı, diagnostik histeroskopi ile içeriyi gözlemek, daha sonra da embriyonun tutunması için bir uyarı sağlayabilir.
Histeroskopi operatif yapılacak ise uyutularak genel anestezi ile yapılır. Sabah operasyon yapılan bir hastamız öğlende taburcu olup normal hayatına devam edebilir.