×

TÜP BEBEK TEDAVİSİNİN AŞAMALARI

TÜP BEBEK TEDAVİSİ NE KADAR SÜRER
Tüp bebek tedavisinde tedavi aşamaları öncelikle tedaviye karar verilmesi, uygun çiftlere uygun tedavi şeklinin belirlenmesi ile başlar.Tüp bebekte, tedavi herkese ezbere aynı formatta, aynı şekilde değil, kişiye özel teknik ve yöntemlerle yapılmalıdır.
Kişiye özel tedavi ne demektir ?
* Herkese aynı ilaçlar, aynı ilaç dozları, herkese taze , herkese donmuş transfer, bu prosedürler aynı olarak uygulanmamalıdır.
Öncelikle tüp bebek tedavisinin aşamalarını ve tüp bebek ne kadar sürer sorularının yanıtlarını verdikten sonra, kişiye özel tedavi bilgilerini de paylaşacağım.
* Tüp bebek tedavisinde, tedavi öncesi görüşme ve tedaviye karar verme aşamasından sonra, adetin ilk 5 günü içerisinde, genellikle adetin 2. veya 3. günü ultrasonografi kontrolü, ilaç seçimi ve yumurtaların gelişimi için ilaçların başlanması ilk işimizdir.
Daha sonra, 4-5 günlük aralar ile ultrasonda yumurta takibi ve yumurtaların gelişimi izlenir. Tecrübelerimize göre belli sayıda yumurta adayı 17-20 mm. arasına geldiğinde, yumurtlama iğnesi yapılır.
* Yumurtlama iğnesi yapıldıktan sonra ilk işlem aşaması yumurta toplamadır. Yumurta toplama (OPU) uyutarak , kısa bir genel anestezi ile 10-15 dakika içerisinde yapılırken, eş zamanlı olarak, baba adayından da sperm alınır. Sperm çıkan erkeklerde mastürbasyon yöntemiyle, Azospermi gibi spermi çıkmayanlarda tesa ya da tese yöntemleri ile alınır.
* Bundan sonra labratuar aşaması başlamakta, her bir yumurtanın içine mikroenjeksiyon yöntemiyle sperm enjekte edilir ve döllenme sonrası, embriyo gelişiminin takibi başlar. Mikroenjeksiyondan 18-22 saat sonra döllenme olup olmadığı, döllenme oldu ise yola kaç embriyo ile başlayacağımız belli olur. Sonrasında her gün embriyo gelişimi takip edilerek kime hangi gün uygun ise 3. gün veya 5. gün embriyo transferi yapılır.
* Embriyo transfer aşamasında kişiye özel tercihler yaılmalıdır. Polikistik overli bir kadında fazla sayıda yumurta gelişimi, OHSS ‘ye yol açabileceğinden transfer yapılmamalı ve tüm embriyolar dondurulup transfer 1-2 ay sonrasına planlanmalıdır. Yumurta ve dolayısıyla embriyo sayısı az olan çiftlerde de havuz yöntemi ile embriyolar biriktirilip daha sonra transfer yapılabilir. Ancak hiçbir sorunu olmayan çiftlerde taze transfer yapmakta hiçbir sorun yoktur.
Gelişen dönme çözme teknikleri ile donmuş ve taze transferler arasında gebelik oranları açısından fark yoktur.
* Tüp bebek tedavisinin aşamaları genel olarak özetlemek gerekir ise   yumurtaların gelişim aşaması ve takibi, yumurta toplama, mikroenjeksiyon, embriyo transferi aşamalarından oluşmaktadır. Taze embriyo transferi yapıldığında bu süre yaklaşık 17-20 gün içinde tamamlanmaktadır. Bu normal bir tüp bebek tedavisi ne kadar sürer sorusunun cevabıdır.
* Donmuş embriyo transferinde de embriyonun dondurulduğu güne göre 3. gün ise 18 günde, 5. blastokist transferi yapılacak ise 20 günde tedavi sonlanır.
* Embriyo biopsileri ve bazı ek işlemler çiftlere özel olarak uygulanmaktadır.
* Tedavi sonrası kullanılacak destek ilaçlar da kişiye göre değişir, tespit edilmiş bazı tıbbi sebeplere göre ek ilaç uygulamaları herkeste farklı olabilir.
Transfer sonrası ne zaman test yapalım ?
Öncelikle erken dönemde veya gününde bile idrar testi yapılmamasını öneririm, çünkü kan değerleri düşük olduğunda idrarda test yalancı negatif sonuç verir. BU yüzden 3. gün transferi olanlar, transferden 10 gün sonra , 5. gün blastokist transferi yapılanlarda 12. gün kanda bhcg değeri, kanda gebelik testi yapmak doğru olacaktır.
X