Tüp bebek tedavisinin evreleri aşamaları özellikle tedavi öncesi ilk görüşmelerde çiftlerimize detaylı olarak anlatmamız gereken konuların başında gelmektedir. Bize göre tüp bebek tedavisindeki ilk evre ilk aşama tedavi yapılacak çiftimizle, ilk görüşmedir. Çünkü bir çok çiftimiz bize ellerinde tetkik sonuçları ,filmler ,daha önceden yapılmış muayene bulguları ile gelmektedirler. Ancak öncelikle vermemiz gereken ilk karar gerçekten tüp bebek tedavisine ihtiyaçları var mı, tüp bebek tedavisi öncesi yapılması gereken Histeroskopi, laparoskopi gibi girişimler var mı, tüp bebek tedavisi sırasında veya sonrasında ek destek tedavilere ihtiyaçları var mı ,bütün bu planlar ilk görüşmede karar verilip çiftlerimize anlatılmalıdır.
tüp bebek tedavisine nasıl başlanır bu evreleri kısaca özetleyelim.
Tüp bebek tedavisine adetin özellikle ikinci veya üçüncü günü bir ultrason kontrolü yapılarak, yumurtalık rezervine göre ilaç seçimi, doz seçimi ile genellikle göbekten uyguladığımız hormonal iğneler ile başlanır. Yaklaşık 10- 12 gün yumurtaların büyümesi takip edilerek, tecrübelerimize göre en iyi sayıda olgun yumurta elde edeceğimiz çaplara ulaştıktan sonra yumurtlama iğnesi yapılır ve bu iğneden 36 saat sonra yumurtalar toplanır.
Eş zamanlı olarak baba adaylarından sperm örneği alınarak laboratuvarda her bir yumurtaya mikro enjeksiyon işlemi yapılarak sperm enjekte edilir. Ertesi gün döllenen yumurta sayısı yani embriyo sayımız belli olur. Laboratuvarda embriyoların gelişimi takip edilerek embriyo sayısı ve kalitesine göre üçüncü ,dördüncü veya beşinci gün embriyo transferi yapılır.
Transferden 12 gün sonra Kanda gebelik testi İle tedavinin sonucu elde edilir.