HPV virüsünün en sık belirtisi bildiğiniz gibi hem erkeklerde hem kadınlarda genital siğillerdir. Ancak her HPV virüsü siğil yapmaz, her virüs erken belirti vermez. HPV virüsünün düşük , orta ve yüksek riskli birçok tipleri var. Bulaştığınız bu tiplere göre siğil yapan tipler bazen erken belirti verirken, bazen bulaştıktan yıllar sonra genital siğiller ortaya çıkabilir.
Bizim için muayene olmadan, smear alınmadan, rahim ağzı gözlenmeden bulaşabilen yüksek riskli tipler çok önemlidir. Bu tipler erken belirti vermez ancak jinekolojik kontrollerde tespit edilebilir. Yüksek riskli tiplerin önemi rahim ağzı hastalıkları ve rahim ağzı kanserine sebebiyet vermelerinden dolayıdır.
Erkek veya kadında bir Hpv virüsü bulaştıktan sonra diğer tiplerin de bulaşması kolaylaşmaktadır. Bu sebeple genital siğili olan her kadında smear testi yapılmalı, gerekirse HPV tiplemesi de uygulanmalıdır.
* hpv virüsü nedir
HPV virüsü, cinsel yolla bulaşan düşük, orta , yüksek ve riski belirlenememiş birçok tipi olan human papilloma virüsüdür.
En sık belirtisi kadın ve erkeklerde genital siğiller olduğu için, birçok kişi sadece siğil yapıyor diye düşünebilir. Ancak özellikle kadınlarda yüksek riskli tipler genital bölge kanserlerine sebep olabilirler. Rahim ağzı, vulva ve vajina bölgesinin kanser öncülü deri hastalıkları ve kanserlerinin sebebi yüksek riskli HPV tipleridir.
Rahim ağzından aldığımız smear testlerinde , ASCUS, Cin 1, Cin 2, Cin 3 ( low grade veya high grade SİL ) gibi sonuçlar tespit ettiğimizde bunun sebebi HPV virüsü oluyor. Erken taramaların önemi burada meydana çıkıyor, Hpv virüsü bulaştıktan sonra riski yüksek bir tip ise rahim ağzı kanseri yapma potansiyel süresi 12-15 yılı buluyor. Bu sebeple erken tanı , erken tarama , erken teşhis hayat kurtarıcıdır HPV ye bağlı rahim ağzı hastalıkları için.