Hafta hafta gebelik
Dördüncü hafta
Genellikle hiçbir belirtinin olmadığı, idrar veya kan testi ile gebeliğin tespit edildiği dönemdir. Ultrasonografide henüz bir görüntü alınamayabilir. Gebelik kesesi var ise yaklaşık 2,9 mm. dir. Yerleşme kanaması tarzında hafif bir lekelenme, hafif bulantılar başlayabilir.
Beşinci hafta
Gebelik kesesinin görüldüğü ilk haftadır. Gebelik kesesini çapı 0,9-1 cm. arasındadır. Sabah bulantıları daha fazla yaşanabilir,hafif yorgunluk ve halsizlik hissedebilirsiniz.
Altıncı hafta
Bebek kalp atışlarını ilk duyduğumuz haftadır. Her gebelikte olmasa da bulantı ve kusma şikayetlerini yaşayacak olan anne adaylarında bu şikayetler kendini iyice göstermektedir. Yorgunluk ve halsizlik daha belirgin hissedilir. İlk kalp atışının heyecanıyla bu şikayetleri hissetmeden çok kolay atlatacağınızı düşünerek kendinizi motive edebilirsiniz.
Yedinci hafta
Bu haftada fetus ultrasonda daha belirgin gözükür kalp atışları daha belirgin ve hızlı hale gelir. Sık idrara çıkılabilir, kabızlık şikayetleri belirginleşebilir. Bu değişiklikler gebeliğin ilk üç ayında ki hormonal farklılıklara bağlı, özellikle progesteron hormonunun etkisine bağlıdır.
Sekizinci hafta
Fetus yaklaşık 1,5 cm. olmuştur ,kalp atışları ritmik ve kuvvetlidir. Annede memelerde hassasiyet ve gerginlik hissedilebilir.
Dokuzuncu hafta
Ben bu haftayı fasülye dönemi olarak adlandırıyorum. Bebeğinizin baş popo mesafesi yaklaşık 26 mm ye ulaşmış, C şeklinde tam bir fasülye görüntüsündedir. Zayıf anne adaylarında bu haftada kollar ve bacaklar izlenebilir, baş ve vücut ayrı hatlar olarak görülür. Anne adayımızın diş eti kanamaları, tat ve koku hassasiyeti gibi bulguları olabilir.
Onuncu hafta
Bebeğinizin bütün organları oluşmuştur ,bundan sonra hem uzuvlar hem organlar büyümeye devam edeceklerdir. Fetus üç santim boyuna ulaşmıştır. Meme dokusu emzirmeye hazırlandığı için bu dönemlerde meme başından hafif sıvı gelmesi normaldir. Tüm vücutta kanlanma arttığı gibi vulva ve vajina bölgesinde de bu artışa bağlı olarak daha pembe daha kırmızı bir doku rengi dikkat çekebilir. Bu haftaya kadar sigara ve Kahve gibi alışkanlıklarımızı bırakamadıysak, bir an önce çok çok azaltmaya veya bırakmaya gayret etmeliyiz.
Erken genetik testler bu haftadan itibaren yapılabilir. Anne karnından bebek dna sını ayırarak %99’un üzerinde doğru sonuca ulaşılabilen cffDna Testleri bu haftadan itibaren herhangi bir dönemde anneden kan alınarak yapılabilir. Bu testler yalancı pozitif ve negatif oranları düşük olduğu için sizleri gereksiz amniosentez işlemi stresinden kurtarırken erken dönemde bebeğinizin de genetik sağlığını ortaya koyar.
11. hafta
Fetusun deri tabakası kalınlaşmaya başladığı için ultrasonda daha iyi görüntüler almaya başlarız. Uzuvlar çok daha net seçilir, erkek bebeklerde bu dönemde penis görülebilir. Anne adayımızda açlık hissi artabilir bu yüzden iştah kilo dengesine dikkat edilmelidir. Vücuttaki kan miktarı ve kan basıncı değişikliklerine bağlı olarak baş dönmeleri yaşanabilir, bunun için düzenli temiz hava yürüyüşleri tavsiye edebiliriz.
12. hafta
Bebeğimizin heyecanı ilk haftalara göre biraz daha azalarak kalp atışı 120 ile 160 atım arasına geriler ve düzenli devam eder. Cinsiyet daha kolay görülebilir hale gelmiştir. İkili test yaptırmak isteyen aileler için en uygun haftadır. Bebeğinizin tiroit bezleri bu haftada çalışmaya başlar, ilk diş tomurcukları da bu haftada atılır. Gözkapakları oluşmuştur ve kapalı vasiyetidir.
13. hafta
Gebelik bulantıları sona ermiştir, enerji gereksinimimiz arttığı gibi kendimizi daha iyi hissedebiliriz. Bebeğimizin organları olgunlaşır ve anne karnındayken bu organlar çalışmaya başlar. Özellikle karaciğer, pankreas, böbrekler görevlerini yerine getirecek organlardır. Bebeğinizin boyu yaklaşık 8-9 cm , ağırlığı 28 gram civarındadır.
14. hafta
Bebeğimizle beraber rahim de büyüdüğü için bu haftalardan sonra karnım çıkmaya başladı diyebilirsiniz. Uterus pelvis kemiğinin üzerine doğru çıktığı için görüntü olarak gebelik belli olmaya başlar. Bebeğimizin beyin dokusu sürekli büyüyor ve kitlesi de artıyor. Böbrekler ve sindirim sistemi çalışmaya başladığı için amniyon sıvısı yutulur, böbreklerden süzülür amniyon sıvısına tekrar karışır.
15. hafta
Bu haftadan itibaren büyüme hızı artar. Gerilme hareketleri, kol bacak hareketleri hızlanmaya başlar. Plasenta oluşur ve bebekle beraber onun eşi olarak doğuma kadar büyür.Merak edilen saçlar da bu hafta oluşmaya başlar ancak lanugo dediğimiz ince yumuşak tüylerdir.
16. hafta
Bebeğin sesleri algıladığı ilk haftadır. Cinsiyet kesinlikle anlaşılır, amnios sıvısı artar, içerde daha rahat hareket edebilir yaklaşık 12 -14 cm. boyu ,80-90 gram ağırlığı vardır. Dörtlü test yaptıracak olan aileler 16-18 hafta arasında yaptırabilirler, ayrıca Afp düzeyine bakılarak spina bifida taraması da bu haftalarda yapılabilir.
Bu haftalarda yürüyüş, yüzme, gebelik yogası ve gebelik pilatesi için çalışmalara başlayabilirsiniz.
17. hafta
Bebeğin gelişimi ile beraber yağ dokusu da artmaya başlar böylece gram artışı da hızlanır. Baş gelişimi bu haftadan sonra , vücudun diğer kısımlarına göre daha yavaş ilerler. Kemik gelişimi kuvvetlenir, eklemler arası bağlar daha kuvvetli hale gelir.
18. hafta
Bebeğinizin yüz hatları ultrasonografide daha belirgin seçilmeye başlar. Biz de bu dönemde heyecanınıza ortak olarak dört boyutlu ultrasonografi ile gerçeğe yakın düzeyde yüzü göstermeye başlıyoruz. Yaklaşık 200 gram ağırlığında bir bebeğiniz var artık. İkinci bebeği olacak olan anne adayları bu haftada hareketleri hissetmeye başlayabilirler. Genellikle bu dönemde bebeklerimizin uykucu dönemi olduğunu ultrasonografide de fazla hareket etmediklerinden söylemekteyiz. Burada endişe edecek bir durum olmayıp bebek gelişimi açısından bu dönemi derin derin uyuyarak geçirmektedir.
19. hafta
Fetusun tat tomurcukları bu hafta da gelişir. Fetus sesleri ve hareketleri uyanabilir. Minik tırnaklarının da bu haftada geliştiğini söyleyebiliriz. Annemizde burun mukozasında kanlanma arttığı için özellikle sabah kalktığında burun kanamaları yaşanabilir, kısa süren kanamalar önemli değildir ancak durmayan kanamalar da kulak burun boğaz uzmanına muayene olunmalı, kanama pıhtılaşma testleri yapılmalıdır. Anne adayımızın tırnakları daha kolay kırılabilir bu yüzden bakımına önem verebilirsiniz.
Biz gebelik takibi nde özellikle bu haftaya kadar kilo alımına dikkat edilmesini, bu döneme kadar 3-4 kg‘dan fazla alınmamaya çalışılmasını isteriz. Bu döneme kadar bebeğimiz gram olarak düşük iken ikinci 20 haftada asıl kilosunu alacaktır.
Gebelik maskesi dediğimiz hormonal değişikliklere bağlı yüzde kelebek tarzında pigmentasyon artışı bu haftalarda başlayabilir, yine karın çizgisi- linea nigra bazı anne adaylarında belirgin hale gelebilir. Sırt ağrıları bu haftalarda başlayarak ilerleyen dönemde bebeğin kilo almasıyla artabilir. Bu yüzden yürüyüş, yoga, pilates, yüzme, kuvvetlendirme egzersizleri faydalı olacaktır.
20. hafta
Sevgili anne baba adayları ilk yarı sona eriyor artık gebeliğe ve ebeveyn olma fikrine iyice alıştınız. İçinizde tatlı bir heyecan var, sabırsızlıkla bebeğinize kavuşmayı bekliyorsunuz. Biraz daha sabır ve düzenli takip ile sağlıklı bir şekilde bebeğinize kavuşacaksınız.
20. haftada bebeğimizin vücudu lanugo dediğimiz ince tüylerle kaplanmaya başlar. Sinir hücreleri çoğalır ve beyin gelişimi devam eder. Kalp atışlarını anne karnına kulağınızı dayarsanız duyabilirsiniz. İlk gebeliğini yaşayan anneler bu haftadan itibaren bebek hareketlerini rahatlıkla hissederler. Meme dokusu belirgin bir şekilde anne adaylarında büyür . Sırt ağrıları artabilir, özellikle dik yürümeye dikkat etmelisiniz.
21. hafta
İkinci yarı başladı. İlk olarak kirpikler meydana çıkar, bebeğinizin elleri ve ayakları artık tamamen şekillenmiş durumdadır, yaklaşık 350 gram ağırlığında.Hareketleri çok iyi hissedilen ve parmak emmeye başlayan bebeğiniz artık ben buradayım demektedir. Mide yanmaları bu haftalarda başlayabilir, hormonal değişikliklere bağlı olarak hafif vajinal akıntılarda renksiz ve şeffaf şekilde normal olarak kabul edilir.
22. hafta
Bebeğinizin artık kaşları var. Sadece hareketleri artmış durumdadır, başının büyüklüğü vücut boyutunun üçte birini oluşturacak şekildedir. Hıçkırma refleksi başlar, elinizi kendinize koyduğunuz zaman bunu hissedebilir hareket edebilir. Bu haftalarda varisler artabilir, bacaklarda kaynak bölgesinde kramplar başlayabilir. Gebelikte yaygın olarak kullanılan magnezyum takviyesi işte bu kramplara iyi gelmektedir.
23. hafta
Yaklaşık 500 grama ulaşan bebeğimiz amnion sıvısını alıp vererek nefes alma nefes verme kas egzersizlerini yapmaktadır. Uyku düzeni, uyuma uyanma ritmine sahiptir. Kulak kemikleri geliştiği için bebeğiniz sizin sesinizi duyabilir, bu sayede ona kitap okuyabilir, konuşabilir, müzik iletebilirsiniz. Bu şekilde iletişime geçebilirsiniz.Amnion sıvısı bebeğinizi her şeyden korur. Enfeksiyonlara karşı korur, sıcak tutar, sizin maruz kalabileceğiniz çarpma gibi darbelere karşı da koruyacaktır.
24. hafta
Artık gözkapaklarımı kırpıyorum, gözlerimi de açabiliyorum. Uterus artık göbek hizasına ulaşır. 20-24 haftalar arasında ayrıntılı ultrasonografide bebeğinizin detaylı incelemesi yapılır, 24-26 haftalar arasında da şeker yükleme testi ile şeker taraması yapılır. Gebelikte şeker, tansiyon kontrolleri, erken doğum için tehlike yaratacak bulgular bu haftalardan itibaren daha dikkatli bir şekilde takip edilir. Gözler retina dahil tamamen gelişmiştir.
25. hafta
Meksika dalgaları başlıyor. Rahiminiz bir futbol topu büyüklüğünde iken bebek hareketleri dışardan da hissedilir hale gelir. Ultrasonda parmak emme fotoğraflarını en sık verdiğimiz haftalardandır. Gebelik çatlakları da genellikle bu haftada başlayabilir. Şeker taraması için uygun bir haftadır. Meme dokusunda damarlanma artışı mavi bir ağa gibi görülebilir endişe etmeyin çok normal bir bulgudur.
Kan şekerinde herhangi bir düzensizlik var ise diyet, spor, tedaviler bu haftada başlar.
- hafta
Bebeğiniz artık sizi duyabilir, seslere tepki verebilir.Artık ona şarkılar söyleyebilir,sevdiğiniz
müziklerle onu tanıştırabilir,Mozart ve Vivaldi ile sakinleştirebilirsiniz
Gözleri artık aydınlık ve karanlığı fark eder ve tepki verir, geceyi gündüzü ayırt edebilir. Artık esneme
ve gerinme hareketleri yaptığını görebilirsiniz.
Siz kendinizi daha yorgun hissedebilir, alt karında düzensiz kasılmalar hissedebilirsiniz. Fırsat buldukça
ayaklarınızı yükseğe kaldırarak dinlenin , bırakın çevrenizdekilerin size hizmet etmesinin keyfini
çıkarın.
Gaz , şişkinlik , mide yanması için Rezene ve nane çayı , bulantı ve baş ağrısı için rezene çayı içebilir ,
yorulan sinirleriniz veya uyku sorunlarınız için papatya çayından yardım alabilirsiniz. - Hafta
Bebeğinizin beyni artık kıvrımlanmaya başlar ,henüz doğması için çok erken olsa da akciğerleri
oksijen alıp karbondioksit verebilecek yeteneğe kavuşmaya başlar.Artık yetişkinler gibi omurilikte
kan hücreleri üretir.
Rahiminiz artık göbek hizasını geçmeye başlar. - Hafta
Artık uyku uyanıklık durumuna göre gözlerini açıp kapatır. Doğması halinde hayatta kalma şansı
artmıştır.
Baraxton Hicks kasılmaları adı verilen doğuma hazırlayıcı düzensiz kasılmalarla tanışabilirsiniz,
endişelenmeyin.Ancak şiddetli veya düzenli kasılmalar hissederseniz doktorunuza haber vermelisiniz.
Artık karnınız öne doğru çıktığı ve aldığınız kilolar nedeniyle hareketleriniz ağırlaşır. - Hafta
Bebeğiniz göbek kordununu tutabilir , bağışıklığı için antikor depolamaya başlar .
Artık hem anneye hem bebeğe yetmeye çalışan kalp daha çok kan pompalamaya başlar ama bu
hareketi azaltmak değil aksine halsizlikten kurtulmak için bol bol hareket etmeli , yürüyüş
yapmalısınız. Yoga, pilates ile gerilen kasları rahatlatıp doğuma hazırlanmaya devam edebilirsiniz.
Artık ayakkabılarınız sıkabilir, bacaklarınız şişebilir ve yüzüğünüz parmağınıza dar gelmeye
başlayabilir; kolye olarak boynunuzda taşımak daha rahat olabilir. Ancak aniden artan şişlik , özellikte
yüzde ve gözlerde şişlik olursa doktorunuzu bilgilendirmelisiniz. - Hafta
Artık 20. Haftada çıkan ince Lanugo tüyleri yerine saçlar çıkmaya başlar , cildi artık gelişen yağ dokusu
ile ile daha gergin olmaya başlar. 4D ultrason fotoğrafları daha güzel çıkabilir.
Büyüyen rahim nedeni ile karaciğer ve akciğerlere baskı artacağından kaburgalarınızda batma
hissedebilirsiniz. Nefesiniz yetmiyor hissine kapılabilir , kalbinizin yükü arttığı için kendinizi daha
yorgun hissedebilirsiniz. - Hafta
Artık bebeğinize yeri dar gelmeye başlar , genellikle baş aşağı durur ve ultrasonda bacaklarını karnına
toplamış veya yüzünün önünde ayaklarıyla görebilirsiniz.
Gaz şikayetiniz artabilir, gaz yapabilecek baklagiller , lahana gibi gıdalardan uzak durabilir, rezene
çayından yardım alabilirsiniz.
Doğuma hazırlayıcı kasılmalar nedeniye karnınızda gerginlik hissedebilirsiniz ancak sık ve şiddetli
kasılmalardan doktorunuzu mutlaka haberdar edin ve olabildiğince ayaklar yüksekte dinlenmeye
çalışın. - Hafta
Yeri iyice daralan bebeğinizin tekmelerini artık daha kuvvetli hisseder, hareketlerini dışarıdan bile
görebilirsiniz. Erken doğması halinde yaşama şansı artmıştır , yumuşak tırnakları tamamen
gelişmiştir.
Ağırlık merkeziniz değiştiğinden denge problemleri yaşayabilir, büyüyen karnınız, kasılan sırt kasları
veya kansızlık gibi nedenlerle uykusuzluk çekebilirisniz. Rezene, ısırgan ve papatya çaylarından
destek alabilir, kan sayımınızı tekrarlayabilir ve demir içeriği yüksek et, balık gibi gıdalara ağırlık
verebilirsiniz. - Hafta
Bebeğinizin yağ dokusu daha da gelişmiş , sizi daha iyi duyabilir ve tepki gösterir hale gelmiştir. Artık
dinlediğiniz müzikleri veya sizin sesinizi hafızasına kaydetmeye başlar.
Hormon değişikliklerine bağlı cildiniz daha kuru olabilir . Daha bol su içerek hem cildinizi
nemlendirebilir, çatlak oluşma riskini azaltabilir hem de toksinleri daha kolay atabilirsiniz.
Stresten uzak kalarak , bol su içerek ve yürüyüş yaparak bacak kramplarınızı azaltabilir , magnezyum
desteğine ihtiyaç duyabilirsiniz. Doktorunuz artık sizi 2 haftada bir görmek isteyecektir. - hafta
Yeri daralan bebeğinizin hareketleri azalabilir ancak yine de hareketlerini dikkatle takip etmelisiniz.
Tırnakları uzayan bebeğiniz artık doğduğunda kendini tırmalayabilir.
Artık idrar kesenize baskı arttığından sık tuvalete gitme ihtiyacınız şiddetlenebilir ve idrar kaçırma
sorunu yaşayabilirsiniz. Göbek deliğiniz düzleşmiştir.
- hafta
Artık bebeğiniz daha hızla kilo alır , doğuma kadar ortalama 1200-1500 gram daha alabilir. Bağışıklığı
artık doğduğunda veya anne karnında kendini koruyabilecek duruma gelmiştir.
Düzleşen göbek deliğiniz i kesen yukarıdan aşağıya kahverengi bir çizgi görebilirsiniz. Bu doğumdan
bir süre sonra rengi açılarak kaybolmaktadır. Eğilip doğrulmak zorlaştığından bağcıksız, rahat , kolay
giyilen ayakkabılar tercih edebilir , çorap giyerken yardıma ihtiyaç duyabilirsiniz. - hafta
Bebeğiniz artık pol pozisyonuna geçer, baş mı popo ile mi doğacağı artık çoğunlukla netleşir.
Kaburgalarınız biraz daha zorlanabilir, zira rahiminiz artık buraya kadar büyümüştür . Ultrason
resimlerinde beyin dokusu daha da büyüdüğünden alnı daha belirgin olmuştur.
Normal doğum için kendinizi daha hazır hissettiğiniz , doğuma hazırlık eğitiminizi aldığınız ve
bebeğinizin gelişiminden daha emin olduğunuz bu haftadan sonra doktorunuz ve ebenizden nasıl
yapılacağını öğrenerek susam ve badem yağı gibi bazı yağlarla perine masajı yapmaya
başlayabilirsiniz.
Meme ucu bakımına doğum sonrası kullanılan kremler veya susam ve badem yağları ile
başlayabilirisniz. - Hafta
Kafası iyice büyüyüp ağırlaşan bebeğiniz doğum kanalına başı ile girmeye daha meyillidir. Başı artık
vücudunun 1 / 4 ü kadardır.
Ayakta kalmak sizi zorlayabileceğinden yürüyüş yapabilirsiniz ancak ayakta uzun süre kalmamaya
özen göstermelisiniz. Karnınızın kaburgalara baskı azalırken aşağı indiğini fark edebilirsiniz. Bebek
doğum kanalına doğru yol almaya başlamıştır.
Artık bebeğiniz doğduğunda akciğer gelişiminin yeterli olduğu kabul edilir. Tabii ki ne kadar anne
karnında kalsa gelişimi daha iyi doğacağını akılda tutmak gerek. - hafta
Bebeğiniz artık istediği zaman gelebilir ve gelişimi doğum sonrası yaşamı için yeterlidir.
Uykusuzluk , artan yorgunluk sizi güç toplamaya iter. Zaten doğum sonrası için güce ihtiyacınız
olacağından bol sıvı alıp bol bol dinlemeniz sizin için en iyisi olacaktır. Yürüyüşlere devam edebilir ,
yoga veya pilates hareketlerinizin sizi rahatlatmasını sağlayabilirsiniz.
Doğumun başladığını , Nişan denilen sümüksü ve kanlı akıntılar ile , suyunuzun gelmesi ile veya 10
dakika veya daha kısa sürede bir gelen kasılmalarla anlayabilirsiniz. Hastaneye gitmek için yola
çıkmadan doktorunuzla görüşmeyi ihmal etmeyin.
- hafta
Bebeğiniz artık yeri iyice daraldığından hareketlerini azaltır ancak yine de güne 10kere hareket etmesi
onun içeride iyi olduğunu gösterecektir. Dişleri artık dişetlerinin içinde gelişmiştir.
Rahiminiz artık 1kg kadar ağırlıktadır. Memeden anne sütü sızıntıları olabilir ancak asıl süt doğuman
sonra salgılanacak ve gün geçtikçe miktarı artacaktır. Doğum sonrası sütünüzü artırmak için
yapabileceğiniz şeyler stresten uzak kalmak , bol sıvı almak ve sık sık emzirmektir. - hafta
Artık bebeğinizin neden hala gelmediğini merak edebilir , sık sık bu sorulara maruz kalabilirsiniz.
Doğum pozisyonu genellikle baş aşağıda , çenesi göğsüne yaslanmış şekildedir. Unutmayın
doktorunuz sizi daha sık görmek isteyecek ve plasentanın bebğiniz için hala yeterli olduğundan emin
olmak isteyecektir. Sık kontroller ve bebek hareketlerini dikkatli takip ederek şartlar elverdiğince
sizinle kalmak isteyen bebeğinizi beklemeye devam edebilirsiniz. 2 hafta daha beklediğiniz taktirde
artık doğumun yapay olarak başlatılması gerekebilecektir.
Bu arada doğmunuzun başlaması için bol bol yürüyüş yapabilir , asansör yerine merdivenleri daha sık
kullanabilirsiniz. Meme ucuna yapılan nazik masajlar da doğumu başlatıcı olabilmektedir.