Genital siğiller
Rahim ağzı kanseri
HPV enfeksiyonu cinsel yolla bulaşan, son yıllarda bulaşma ve hastalık sıklığının arttığını gördüğümüz bir virüs enfeksiyonudur.
HPV virüsünün birbirinden farklı birçok tipi vardır. Ancak HPV virüsünün tipleri kadınlarda 2 farklı şekilde etkide bulunurlar. Bunlardan genital siğiller daha sık rastlanan, gözle görülebilen HPV etkisidir. İkinci ve daha önemli etkisi ise özellikle rahim ağzında HPV virüsü etkisi ile rahim ağzı hastalıklarının ve rahim ağzı kanserinin meydana gelmesidir.
Genital siğile ve rahim ağzı kanserine sebep olan HPV virüs tipleri birbirinden farklıdır. Halk arasındaki yanlış bilgilerden biri ve kadınları genital siğil ile karşılaştıklarında korkutan şey bu bilginin eksikliğidir.
En sık genital siğil sebebi olan virüs tipleri HPV 6 ve 11 dir.
En sık rahim ağzı kanserine sebep olabilecek HPV virüsünün tipleri ise 16 ve 18 dir.
HPV aşıları bu 4 sık görülen HPV virüsleri için geliştirilmiştir. Virüs bulaşmamış her genç kız ve cinsel aktif hanımlara yapılması mantıklıdır.
Genital siğiller vulva dediğimiz dış genital bölgede, vajina girişinde, makata doğru anüs çevresinde görülebilirler. Tedavileri genellikle koterizasyon dediğimiz yakma işlemi ile yapılır. Tedavi seçenekleri arasında dondurma ve bazı ilaçların kullanımı da mümkündür.
*Klinik pratiğimde koterizasyon sonrası, nüksü engelleyebilecek kremlerin kullanımı ile hem tedaviyi sağlamakta hem de tekrarı önlemeye çalışmaktayım.
HPV virüsünün rahim ağzını etkileyen tipleri öncelikle rahim ağzında enfeksiyon meydana getirir ve smear sonuçlarında koilosirik hücreler denilen değişiklikleri yaparlar. Bazı vakalarda ASCUS denilen, smear sonuçları HPV etkisinde karşımıza çıkabilir. Daha ileri enfeksiyonlarda da rahim ağzının etkilendiği katlarına göre Cin 1, Cin 2 , Cin 3 ve rahim ağzı kanseri anlamına gelen insitu ve invaziv karsinom sonuçlarını smear testi ile tespit edebiliriz.
Her HPV enfeksiyonu geçiren veya virüs taşıyan kadın rahim ağzı kanseridir veya olacaktır anlamına gelmez. Bu virüsün varlığının tespit edilmesi, etkilerinin öngörülmesi ve ileri düzey hastalık yapmadan gereken müdahalelerin yapılabilmesi için smear testi taramalarını şikayeti olmayan her kadına yılda en azından 1 kez yaptırmasını önermekteyiz.
Smear testi ile HPV etkisi tespit edilir ise, tiplemesi de yapılabilmektedir.
Rahim ağzındaki etkilerine göre, hastalık tespiti için kolposkopi, kolposkopik gözlem ile biopsi, leep ile veya soğuk konizasyon ile rahim ağzından geniş biopsi işlemlerini yapmaktayız. Böylece rahim ağzındaki hastalığı tespit edip, takip veya tedaviyi patoloji sonucuna göre yönetmekteyiz.